Clopoţica

Clopoţica  este numele pe care baietelul meu i l-a dat noii mele papusi. E tare haioasa!
Este umpluta cu bumbac si este toata facuta manual (cu ocazia asta am hotarat ca ar fi cazul sa imi cumpar o masina de cusut).
Are 28 de cm si e facuta cu mult drag! Are o rochita din catifea verde, de foarte buna calitate.

Papusa, simbol, obiect de arta si jucarie
Ceea ce astazi cunoastem drept papusa, o simpla jucarie, in antichitate, a reprezentat o figurina cu rol de simbol si careia i s-au atribuit de unele civilizatii conotatii religioase. La inceput, figurinele care reprezentau femeia simbolizau procrearea si fertilitatea, fiind descoperite asemenea statuete in mormintele femeilor nobile romane sau egiptene. La japonezi statuetele cu figuri feminine erau purtate ca talisman si erau semn al prosperitatii si norocului.
La inceputul secolului al IX-lea insa, in Germania artizanii au inceput sa creeze pentru copiii nobililor diferite figurine feminine din materiale usor de modelat (textile sau carton), deoarece a aparut convingerea ca jocul ii innobileaza pe cei mici si contribuie la desavirsirea educatiei lor. Aceasta idee a fost imbratisata in mai multe tari din Europa, precum Franta, Italia sau Spania, unde s-au infiintat ateliere speciale pentru realizarea acestor figurine, care erau destinate numai copiilor din inalta societate.
Treptat, aceste ateliere s-au raspindit pretutindeni in Europa, iar interesul pentru aceste figurine feminine a crescut, aparind creatii din ce in ce mai sofisticate, din materiale scumpe, brodate cu aur sau argint, lucru care, a facut ca, in secolul al XV-lea, papusa sa fie considerata un adevarat obiect de arta, fiind utilizata la decorarea camerelor tinerelor din inalta societate. Pentru crearea papusilor cu rol de jucarie si care erau lasate la indemina copiilor, existau ateliere separate, iar materialele erau mult mai simple.
Incepind cu secolul al XVIII-lea au inceput sa se infiinteze fabrici speciale pentru crearea papusilor, acestea devenind astfel accesibile si copiilor din alte categorii sociale. Un secol mai tirziu un succes rasunator pe piata l-au avut papusile a caror ochi putea fi miscati, ca si cum ar clipi.
Cu timpul, a luat nastere o adevarata industrie a papusilor, iar incepind cu secolul al XX-lea au aparut modele din ce in ce mai sofisticate, care vorbeau, rideau, plingeau sau cereau de mincare. Apogeul l-a constituit insa aparitia pe piata americana a papusii Barbie, in 1959, prima papusa cu forme feminine, care a avut un succes rasunator in intreaga lume.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Loneliness